Albert Mensinga Creative

Puglia & Basilicata (0/7) vakantie in Salento

Klik voor b=3000px

April 2016 – Mijn vrouw Lilian en ik maken graag een stedentrip. Maar: hoe kom je aan een fijn vakantie-idee?

De locatie van een speelfilm vonden wij zo aangenaam dat we de onbedwingbare drang kregen deze stad op te zoeken. Lecce bleek een schot in de roos. Ziehier de start van onze groeiende liefde voor Salento: de hak van de laars van Italië!

De naam van die film ben ik vergeten, maar dat het stadje Lecce via het scherm onze harten stal, was wel zeker. Het Mediterrane licht, de schitterende klassieke architectuur, de Italiaanse cultuur en natuurlijk het eten en drinken: Lecce leek ons een uitstekende vakantiebestemming.

Ik zocht en vond op Twitter dat de provincie Apulië (de Italiaanse naam Puglia klinkt zoveel beter) nog niet echt door massatoerisme was ontdekt. Perfect dus: op naar Salento.

Even verder zoeken op Twitter vond ik het bericht dat er die avond nog op de Belg een BBC-serie over Puglia te zien was. Italy Unpacked gaat over een drukke Italiaanse kok en een serieuze Britse kunsthistoricus. De heren rijden per zwarte Maserati van Puglia naar Friuli-Venezia Giulia, met als startpunt Lecce. Onderweg maakt het vermakelijke duo culinaire en culturele tussenstops.

Iets dergelijks hadden wij voor onze vakantie ook in het hoofd. Lecce is niet de enige schitterende stad in Salento dus wij beperken ons tot de regio. Ten westen van Puglia ligt de schitterende Italiaanse provincie Basilicata met de waanzinnige stad Matera. Dat moesten wij zien.

De prikkel om dit reisje te gaan regelen was nu niet meer te negeren en de voorgenomen stedentrip kreeg snel vorm. Binnen een week volgden 3 avondsessies om een vakantie van 7 dagen uit te stippelen en vast te leggen.

In het kort bedachten we:

  • met Transavia vliegen van Schiphol naar Bari (check),
  • autootje huren bij Alamo (check) en
  • driemaal onderdak regelen via AirBnB.

Don’t worry: de 3 droomadresjes komen met naam en toenaam in een korte serie van 7 blogs voorbij. Zo kan jij ook naar Salento en genieten van een stukje minder bekend Italië.

De route

Het was bijzonder verleidelijk om beide provincies tot op de bodem uit te zoeken. Maar dit voornemen stond haaks op het beoogde relaxte karakter van onze uitpufvakantie.

Onze keuze:

  • van Bari Aeroporto een uurtje rijden naar het heerlijke en pittoreske kustplaatsje Polignano a Mare. We kozen voor een verblijf van 3 dagen in de piepkleine, oude stadskern.
  • Daarna de provinciegrens over, waar we 2 dagen inboekte middenin het middeleeuwse Matera met uitzicht op de locatie van de openingsscene van de James Bond ‘No time to die’.
  • Tenslotte naar het verrassende Corato en na 2 dagen weer richting Bari Aeroporto, voor de vlucht terug naar Schiphol.

Achteraf bijzonder: de 3 uitgekozen AirBnB’s bleken goed bereikbaar, erg betaalbaar, supergoed onderhouden, compleet uitgerust en gelegen op de fraaiste locaties. Nogmaals: die verblijfsadressen vindt je terug in de blogs.

Onderstaand 7 reisverslagjes. Veel leesplezier en fijne vakantie!

• Dag 1

Donderdag 7 april 2016
(1/7) Op weg naar Polignano a Mare 

• Dag 2

Vrijdag 8 april 2016
(2/7) Polignano a Mare ontdekken 

• Dag 3

Zaterdag 9 april 2016
(3/7) Alberobello en trulli 

• Dag 4

Zondag 10 april 2016
(4/7) Matera  

• Dag 5

Maandag 11 april 2016
(5/7) Matera, de Sassi in 

• Dag 6

Dinsdag 12 april 2016
(6/7) Richting Corato

• Dag 7

Woensdag 13 april 2016
(7/7) Corato ontdekken 

Check out Anthony Bourdain, Parts Unknown in the Heel of the Boot: