Vakantie in Salento: lente in Puglia en Basilicata

April 2016 – Mijn lieve vriendin Lilian en ik maken graag een stedentrip. Maar: hoe kom je aan een fijn vakantie-idee? Wij vonden de locatie van een speelfilm zo aangenaam dat we de onbedwingbare drang kregen de stad op te zoeken. Ziehier de start van een groeiende liefde voor Salento: de hak van de laars van Italië!

De naam van die film ben ik vergeten, maar dat het stadje Lecce via het scherm onze harten stal, was wel zeker. Het Mediterrane licht, de schitterende klassieke architectuur, de Italiaanse cultuur en natuurlijk het eten en drinken: Lecce leek ons een uitstekende vakantiebestemming.

Ik zocht en vond op Twitter (mijn nieuwsvoorziening) dat de provincie Apulië (de Italiaanse naam Puglia klinkt zoveel beter) nog niet echt door massatoerisme ontdekt was: perfect en snel naar Salento.

Even verder zoeken op Twitter vond ik het bericht dat er diezelfde avond op de Belg een BBC-serie over Puglia te zien was. Italy Unpacked gaat over een drukke Italiaanse kok en een serieuze Britse kunsthistoricus. Ze rijden van Puglia naar Friuli-Venezia Giulia, van Lecce naar Triest dus. Onderweg maakt het vermakelijke duo culinaire en culturele tussenstops. Zoiets hadden wij ook in ons hoofd. Lecce is niet de enige schitterende stad in Salento. Ten westen van Puglia ligt nog een schitterende Italiaanse provincie: Basilicata.

De prikkel om dit reisje te gaan regelen was nu niet meer te negeren en de voorgenomen stedentrip werd al snel een regio-uitje. Binnen een week volgden 3 avondsessies om een roadtrip van 7 dagen uit te stippelen en vast te leggen.

In het kort bedachten we:

  • met Transavia vliegen van Schiphol naar Bari (check),
  • autootje huren bij Alamo (check) en
  • driemaal onderdak regelen via AirBnB.

Don’t worry: de 3 droomadresjes komen met naam en toenaam in deze korte serie blogs voorbij. Zo kan jij ook naar Salento en genieten van een stukje minder bekend Italië.

De route

Het was bijzonder verleidelijk om beide provincies tot op de bodem uit te zoeken maar we hadden gelukkig tijdig door dat dit haaks zou staan op het relaxte karakter van onze uitpufvakantie.

Onze keuze:

  • van Bari Aeroporto snel door naar het heerlijke en pittoreske kustplaatsje Polignano a Mare is ongeveer een uurtje over de Autostrada. We kozen voor een verblijf van 3 dagen in de piepkleine oude stadskern.
  • Daarna de provinciegrens over, naar het middeleeuwse Matera waar we 2 dagen inboekte: uitzicht op de locatie van de openingsscene van de James Bond ‘No time to die’.
  • Tenslotte naar het verrassende Corato om na 2 dagen weer richting Bari Aeroporto te rijden, de huurauto in te ruilen en naar Schiphol terug te vliegen.

Achteraf bijzonder: de 3 uitgekozen AirBnB’s bleken goed bereikbaar, erg betaalbaar, supergoed onderhouden, compleet uitgerust en gelegen op de fraaiste locaties. Nogmaals: die verblijfsadressen vindt je in de blogs.

Onderstaand 7 reisverslagjes. Veel leesplezier en fijne vakantie!

• Dag 1

Donderdag 7 april 2016: op weg naar Polignano a Mare

• Dag 2

Vrijdag 8 april 2016: Polignano a Mare ontdekken

• Dag 3

Zaterdag 9 april 2016: Alberobello en Trulli

• Dag 4

Zondag 10 april 2016: Matera

• Dag 5

Maandag 11 april 2016: Matera, de Sassi in

• Dag 6

Dinsdag 12 april 2016: richting Corato

• Dag 7

Woensdag 13 april 2016: Corato ontdekken