Vakantie in Puglia en Basilicata: lente in Zuid-Italië

April 2016 – Mijn lieve vriendin Lilian en ik maken graag ieder jaar een stedentripje. Maar: hoe kom je op een fijn vakantie-idee? Bijvoorbeeld door de lokatie van een speelfilm zo aangenaam te vinden dat je de onbedwingbare drang krijgt de stad op te zoeken.

De naam van die film ben ik vergeten, maar dat het Zuid-Italiaanse stadje Lecce onze harten stal, was wel zeker. Het Mediterrane licht, de schitterende klassieke architectuur, de Italiaanse cultuur en natuurlijk het eten en drinken: Lecce leek ons een uitstekende vakantiebestemming.

Ik zocht en vond op Twitter (mijn nieuwsvoorziening) dat de provincie Apulië (ik noem het Puglia, de Italiaanse naam, dat klinkt zoveel beter) nog niet echt door het massa-toerisme ontdekt was: perfect voor ons dus, want van de massa zijn wij wars. Op naar Salento: de hak van de laars van Italië!

Even verder zoeken op Twitter vond ik het bericht dat er diezelfde avond op de Belg een documentaire over Puglia te zien was: een drukke Italiaanse kok en een serieuze Britse kunsthistoricus reden van Puglia naar Friuli-Venezia Giulia. Van Lecce naar Triest dus. Onderweg maakte het duo tussenstops die culinair en cultureel waren. Zoiets hadden wij ook in ons hoofd. Lecce bleek niet de enige schitterende stad in de hoge hak van de Italiaanse laars. Ten westen van Puglia bleek nog een schitterende Italiaanse provincie te liggen: Basilicata. De hoge hak van de Italiaanse laars heet Salento.

De prikkel om dit reisje te gaan regelen was nu onontkoombaar geworden en de voorgenomen stedentrip werd al snel een regio-uitje. Binnen een week volgden 3 avondsessies om een roadtrip van 7 dagen uit te stippelen en vast te leggen. In het kort bedachten we: met Transavia vliegen van Schiphol naar Bari (check), autootje huren bij Alamo (check) en driemaal Bed & Breakfast regelen via AirBnB. Don’t worry: de 3 droomadresjes komen in de onderstaande blogs voorbij. Zo kan jij ook gaan genieten van die fraaie adressen.

De route

Het was bijzonder verleidelijk om beide provincies tot op de bodem uit te zoeken maar we hadden gelukkig tijdig door dat dit haaks zou staan op het relaxte karakter van onze uitpufvakantie.
> Onze keuze: van Bari Aeroporto snel door naar het heerlijke en pittoreske kustplaatsje Polignano a Mare is ongeveer een uurtje over de Autostrada. We kozen voor een verblijf van 3 dagen aldaar. Daarna de provinciegrens over, naar het middeleeuwse Matera waar we 2 dagen inboekte. Tenslotte naar het verrassende Corato om na 2 dagen weer richting Bari Aeroporto te rijden, de huurauto in te ruilen en naar Schiphol terug te vliegen.
> Achteraf bijzonder: de 3 uitgekozen AirBnB’s bleken goed bereikbaar, erg betaalbaar, supergoed onderhouden, compleet uitgerust en gelegen op de fraaiste locaties van de stad. Nogmaals: die verblijfsadressen vindt je in de blogs.

Onderstaand de reisverslagen. Veel leesplezier!

• Reisverslag Dag 1

Donderdag 7 april 2016: op weg naar Polignano a Mare

• Reisverslag Dag 2

Vrijdag 8 april 2016: Polignano a Mare ontdekken

• Reisverslag Dag 3

Zaterdag 9 april 2016: naar Alberobello en Trulli kijken

• Reisverslag Dag 4

Zondag 10 april 2016: naar Matera

• Reisverslag Dag 5

Maandag 11 april 2016: Matera, de Sassi in

• Reisverslag Dag 6

Dinsdag 12 april 2016: naar Corato

• Reisverslag Dag 7

Woensdag 13 april 2016: Corato ontdekken