Albert Mensinga Creative

Ochtendwandeling door Amsterdam (06)

Maandagochtend 15 maart 2021 loop ik van Station Amsterdam Amstel, via de Weesperzijde langs de Amstel, naar de Weesperstraat. Een week later loop ik met mijn camera dezelfde route. Klik op een foto om te vergroten.

Wat vooraf ging, mijn wandeling in chronologische volgorde: 
deel 1deel 2deel 3deel 4 en deel 5.

Foto’s 051, 052, 053 en 054

Ook op mijn terugweg loop ik langs het markante Kohnstammhuis (1958). Vanwege de coronamaatregelen zie ik aanvullende aanwijzingen op de grond: niet roken en 1,5 meter afstand houden. De rookvrij-sticker is overigens in diverse verschijningsvormen verkrijgbaar. Vanaf 14 september 2021 is de anderhalvemetermaatregel (Woord van het Jaar 2020) niet meer van kracht. Maar lang duurt dat niet… Ten tijde van mijn wandeling is van vaccinatie nog geen sprake.

Ik sla rechtsaf en ga de wijk in, door de Eerste Boerhaavestraat. De muurschildering ‘Tekens aan de wand’ van Annemie van der Zand (met Loes Diephuis en John Prop) stamt uit 2000. Voor onderhoud van dit beschilderde schakelstation van Oud-Oost stuurt opdrachtgever Nuon / Liander zelf elke maand een antigraffiti-bedrijf langs.

De figuren op de blinde muur zijn uitvergrotingen van droedels. Ze doen mij denken aan kunst in de openbare ruimte gemaakt in de jaren ’50. Zo te zien is de schoonmaakploeg nog niet langs geweest. Een mooie combinatie van kunst in opdracht en wat de straat er van denkt.

Even verderop, sla ik af naar links. De Leeuwenhoekstraat is eigenlijk een plein of woonerf. De gemeente spreekt van ‘een hofje’. Ik slik als ik lees dat hier anno 2021 een 3-kamerwoning van 68 m2 voor bijna een half miljoen van eigenaar wisselt. Er zijn ook panden met een dubbele oppervlakte. Inderdaad, voor zo goed als een miljoen. Je fietsen parkeer je voor de deur. Dus…

De 3 gezellige Leeuwen (2005) zijn van Alice Helenklaken.

Foto’s 055, 056 en 057

Bij wijze van toegift nog twee blikken op deze Leeuwenhoekstraat. Al was het maar om te zien hoe wonen in de hoofdstad met een hypotheek van rond de 1.500 euro er vanaf de buitenkant uitziet. Nou ja, voor dat bedrag kun je ook twee kamertjes met een beschimmelde douche huren.

De leeuwen maken het er in mijn ogen armoediger op. Leg dan een speelpleintje aan, of een plek om te zitten en elkaar (na het werk of school) te ontmoeten. Desnoods met een hek aan beide toegangen van het plein. En plaats een fietsenhok om deze stakkers van bewoners enigszins tegemoet te komen. Ik kan het niet langer aanzien en loop snel door.

Aan de Ruyschstraat 14 (kruising Swammerdamstraat) bevindt zich ambachtelijke schoenmakerij ‘Charles’. Ik stel me voor hoe deze buurt zou opknappen door de auto’s uit te faseren (nieuwe bewoners geen parkeervergunning) en fietser en voetganger meer ruimte te geven. Weg met stoepjes, paaltjes en borden. Ik kan me voorstellen dat geen bewoner blij is met de huidige inrichting.

Foto’s 058, 059 en 060

Ik volg de ruime Swammerdamstraat en wordt op de hoek met de Blasiusstraat getroffen door de fleurige muurschildering (van het pand Swammerdamstraat 70). Dit kunstwerk is in 2018 in opdracht van de bewoners gemaakt. Hulde.

Aan de andere zijde van de Amstel, op de hoek van de Amsteldijk met de Ceintuurbaan, zie ik het Het Amstelhuis met sociale huurwoningen voor senioren (70+) in Amsterdam. Ik vond de huurprijzen van 2015 op een webpagina: “Amstelhuis bestaat nu uit 120 zelfstandige sociale huurwoningen. De meeste kamers zijn 30 m2 groot, hebben een open keuken, een kleine slaapkamer en een badkamer. Voor echtparen zijn veertig iets grotere woningen van 50, en een enkele van 80 m2 beschikbaar. De huur bedraagt 400 tot 450 euro.”

Dat is voor 020 behoorlijk riant. De huurprijs dan…

Daar waar de Blasiusstraat begint aan de Weesperzijde is een gevelhoge muurreclame uit vroeger tijden te vinden. Het betreft een reconstructie uit 2015 van muurreclames die het pand in 1927 sierden. Er wordt onder meer reclame gemaakt voor het chique Belgische luxe-automerk Minerva en voor de REO Motor Company. Beide fabrikanten hielden het voor de Tweede Wereldoorlog voor gezien.

Verder richting Amstelstation in deel 7.