Ochtendwandeling door Amsterdam (6)

Maandagochtend 15 maart 2021 loop ik van Station Amsterdam Amstel, via de Weesperzijde langs de Amstel, naar de Weesperstraat. Een week loop ik met camera dezelfde route. Klik op een foto om te vergroten.

Wat vooraf ging, mijn wandeling in chronologische volgorde: 
deel 1deel 2deel 3deel 4 en deel 5.

Foto 051, 052, 053 en 054

Opnieuw loop ik langs het Kohnstammhuis (1958). Vanwege de coronamaatregelen zie ik aanvullende aanwijzingen op de grond. De rookvrij-sticker is overigens in diverse verschijningsvormen verkrijgbaar. Vanaf 14 september 2021 is de anderhalvemetermaatregel (Woord van het Jaar 2020) niet meer van kracht.

Ik sla rechtsaf, de Eerste Boerhaavestraat in. De muurschildering ‘Tekens aan de wand’ van Annemie van der Zand (met Loes Diephuis en John Prop) stamt uit 2000. Voor onderhoud van dit beschilderde schakelstation van Oud-Oost stuurt opdrachtgever Nuon / Liander zelf elke maand een antigraffiti-bedrijf langs.

De figuren op de blinde muur zijn uitvergrotingen van droedels. Ze doen mij denken aan kunst in de openbare gemaakt in de jaren ’50. Zo te zien is de schoonmaakploeg nog niet langs geweest.

Even verderop, naar links. De Leeuwenhoekstraat is eigenlijk een plein of woonerf. De gemeente spreekt van ‘een hofje’ Ik slik als ik lees dat een 3-kamerwoning van 68 m2 voor bijna een half miljoen van eigenaar wisselt. Er zijn ook panden met een dubbele oppervlakte. Inderdaad, voor zo goed als een miljoen… Je fietsen parkeer je voor de deur.

De 3 gezellige Leeuwen (2005) zijn van Alice Helenklaken.

Foto 055, 056 en 057

Verder richting Amstelstation in deel 7.