Albert Mensinga Creative

Ochtendwandeling door Amsterdam (10)

Maandagochtend 15 maart 2021 loop ik van Station Amsterdam Amstel, via de Weesperzijde langs de Amstel, naar de Weesperstraat. Een week later neem ik dezelfde route, gewapend met mijn camera. Het levert bijna honderd foto’s op van een stad waar ik niet meer wil wonen. Klik op een foto om te vergroten.

Wat vooraf ging, mijn wandeling in chronologische volgorde: 
deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5deel 6deel 7deel 8 en deel 9.

Laatste deel!

Foto’s 091, 092, 093, 094, 096 en 096

Perrons. In de ogen van NS een Blank Canvas om losse apparaten neer te zetten. Op dit beperkte oppervlak tel ik er acht. Elk met een eigen vorm en benadering. En dan al die grafische iconen: lang geleden bedacht om taal overbodig te maken…

Overstappen. Ik begrijp dit pas sinds kort want tijdens de spits kijk ik waar ik naartoe moet en dat is niet omhoog. De scanners staan hier op deze plek om de reizigers die van de metro op de trein stappen, of andersom natuurlijk, tegemoet te komen.

In België (en sinds kort ook in Utrecht) is betaling van OV-vervoer per pinpas mogelijk. Ideaal natuurlijk. En als je dan toch bezig bent: zet de scanner in trein of metro in plaats van op het perron of in hal. Ken dat?

Het lijkt allemaal zo praktisch maar intussen heeft de tijd de functionaliteit ingehaald. Regel opladen per telefoon. En nu we toch bezig zijn: zet die zitbanken dwars. Dan zitten reizigers die nog niet aan de beurt zijn om in te stappen rustig als de treinen uitstromen.

Ja, je ziet het goed. Van trein naar metro; er is aan alles gedacht om de chaos tijdens de overstap in regels te vatten. Voor wie het begrijpt natuurlijk.

Maar binnenkort is het over. Vanaf medio 2024 start OVpay. Ik plaats verklarende clips als afsluiter mijn tiendelige blog. Ik hoop op eenduidig en compact vormgegeven scanners die niet als paddenstoelen her en der staan.

Wat lang, heel lang geleden begon als een verklarende plattegrond om het lokale vervoerssysteem uit te leggen is inmiddels uitgegroeid tot een abacadabra in kleuren, veel te kleine letters, uiterst complexe vormen en een onbegrijpelijke legenda.

Misschien als je een kwartiertje de tijd neemt toch nog goed te doen…

Dank je Amsterdam, het was weer hartstikke gezellig. Tot de volgende keer dan maar weer.