Redactionele vormgeving (1 van 3)

25 april 2015 – In mijn ogen is chaos een complexe vorm van orde. Ontwerp en vormgeving gaan voor mij over ‘orde scheppen in chaos’. Midden jaren ’90 maak ik de stap van grafisch ontwerp naar redactionele vormgeving. Ordening van informatie is cruciaal voor begrip van aangeboden kennis.

In die tijd ontwerp ik aan de lopende band folders, brochures, boeken, magazines, kwartaalberichten, nieuwsbrieven, kranten en jaarverslagen. De bottleneck bij ontwerp van dergelijk drukwerk is vaak de verkrijgbaarheid en de organisatie van de content. Teksten en beelden op de juiste manier van de opdrachtgever krijgen was (en is nog steeds) lastig werkje. Het kost tijd, en daarmee geld, als dit proces niet soepel gaat. Projectmanagement is belangrijk.

BhurmannRodamcoLoyensLoeff

Ontwerpen in de vorige eeuw

Het gaat me op een gegeven moment teveel tijd kosten om aangeleverde teksten en beelden naar eigen inzicht op waarde te schatten en een plek in een communicatiemiddel te geven. Opdrachtgevers komen namelijk graag terug op hun beslissingen omdat het ontwerpproces meestal niet stap-voor-stap is vastgelegd. Ik hou daar niet van en stel een redactioneel ontwerp op (zie illustratie) waarin ik aangeef wat ik qua invulling van mijn opdrachtgever verlang: overzichtelijk voor iedereen.

Plank

Bijvoorbeeld voor een brochure geef ik per pagina aan welke informatie (foto, tekst, grafiek) waar komt. Ingesloten zit de opdracht aan mijn opdrachtgever om bij de aangegeven artikelen een op maat geschreven tekst te leveren, bij voorkeur voorzien van kwalitatief en bruikbaar beeldmateriaal. Bij mijn ‘plank’ sluit ik een planning en een offerte bij. Zie bovenstaande illustratie. Voor online publicaties werkt dit eigenlijk vergelijkbaar.

Geruststellend overzicht

Dit geruststellend overzicht geeft een goed beeld van wat mijn klant qua tijd, kosten en vorm verwachten kan. En de uren die ik steek in de voorbereiding vertalen zich ruimschoots uit naar uitwerking en eindresultaat. Niet alleen voor mezelf is dit document een hulpmiddel: ook de fotograaf, illustrator en tekstschrijver kunnen er prima mee uit de voeten.

Langzaam maar zeker verschuift mijn aandacht van vorm en ordening naar inhoudelijke zaken. Ik heb inmiddels het overzicht en de ervaring om als een projectmanager de procesdeelnemers scherp te houden. Iets wat de kwaliteit altijd ten goede komt. Zo raak ik bedreven in beeld- en tekst-redactie. Voor enkele uitgaven schrijf ik zelfs korte teksten.

Mijn rol is voor opdrachtgevers en bureaus lang niet altijd duidelijk. En hoewel klanten met me weglopen, lukt het steeds minder goed aansluiting te houden met de dagelijkse gang van zaken. De logische stap is dat ik sinds 2007 ook als zelfstandige werk. Tot lente 2017 werk ik voor diverse opdrachtgevers. Na die tijd pak ik incidenteel een uitdagende opdracht mee. Ordening van informatie speelt daarbij nooit een bijrol. Het is voor mij een uitgangspunt.

Geen drukwerk meer

Ontwerpen doe ik nu sporadisch. Ik leerde enorm veel van de complexe projecten zoals jaarverslagen, soms wel in vijf talen. Door de projecten die ik mocht doen voor grote organisaties als Rodamco (nu Unibail-Rodamco), Buhrmann (nu Corporate Express) en Loyens & Loeff leerde ik uit de chaos van aangeleverde informatie ordelijke uitgaven te maken. Redactionele vormgeving helpt me daarbij.

Deel 1 / Deel 2 / Deel  3

1 thought on “Redactionele vormgeving (1 van 3)

Comments are closed.