Kantoorpijntjes: weg ermee!

Oktober 2021 – Tja, ouder worden is niet leuk. Tot nu toe is een grijze kuif me bespaard gebleven maar De Buik tegenhouden lukt niet. In 2018 was ik 50 en hoofdredacteur. Een zittend beroep met af en toe een uitstapje buiten de deur. Begin dat jaar startte ik mijn campagne tegen kantoorpijntjes met een abo op Fit4Free.

‘Mens sana in corpore sano’

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ is een vaak aangehaalde quote van de Romeinse dichter Juvenalis. Ik denk bij deze woorden zelf eerder aan atletische Grieken dan aan corpulente Romeinen, maar enfin: weer iets geleerd. De Romeinen hadden toen al door wat goed voor je is. Ik sluit me er graag bij aan.

De geest heb ik niet geheel meer onder controle, al minder ik mijn inname van alcohol en slaap ik voldoende uren. Het lichaam krijgt dus sinds 2018 adequate training. Heel fijn want een stijve nek, stramme polsen en piepende onderrug blijven mij sindsdien bespaard. En da’s mooi meegenomen als je de godganse dag achter een laptop zit en door ouderdom geteisterd bovendien.

Hercules geeft het goede voorbeeld, © The Metropolitan Museum, New York

Aan sporten had ik lange tijd een broertje dood. Flashback naar de vroege jaren ’80: met straatvrienden liep ik wekelijks een kilometer of vijf hard, op mijn Gazelle (met terugtraprem) reed ik graag van Delft naar Katwijk en terug, elke dinsdagavond trok ik met pa en broer baantjes in het plaatselijke Sportfondsenbad en na schooltijd uiteraard voetballen tot ik voor het avondeten naar binnen werd geroepen. In vakanties en tijdens weekenden maakte ik met pa lange wandelingen. Bij voorkeur op de Sallandse Heuvelrug. Ik noem dit overigens beweging. Geen sport.

Tijdens de studie kwam de klad er in. Al bleef ik fietsen, zwemmen en wandelen. Meestal alleen, want in clubverband leek me de hel en met vrienden en kennissen was het moeilijk afspraken maken. Met discipline heb ik nooit moeite gehad. Mijn omgeving had en heeft het er minder makkelijk mee…

Oei, en toen aan het werk. Wat te doen? Elke avond oefende ik driftig saxofoon, was op een jamsessie te vinden of gunde me een vrije avond, meestal in de kroeg. Voor aanvullende sportieve uitingen was geen tijd. Veel verder dan wat woon/werkverkeer op mijn Di Blasi vouwfiets kwam ik niet.

Een verhuizing van Delft naar Amsterdam-Zuid betekende 10 jaar lang stadsfietsen maar ook meer cafébezoek. Zondagochtend voetbalde ik met vrienden in het Amsterdamse Bos. Ik kocht een crosshybride sportfiets om de stress weg te trappen. Vanaf 1993 bezoek ik regelmatig een sauna. Vergeet ik nog iets dat mijn gezondheid pept? Ow ja, beperkte inname van snackzooi en dagelijks drie gezonde maaltijden. Veel water drinken!

Kinderen

In 2002 verruilde ik mijn ruime Amsterdamse bovenwoning voor een fijne eengezinswoning in Leusden. Naar het werk ging voortaan per automobiel terwijl twee dochters voor de nodige lichamelijke inspanning zorgden. Tien jaar later gescheiden, anti-kraak in Amersfoort en sinds 2015 in Utrecht Lombok samenwonend met mijn vriendin. Die kreeg tot tweemaal toe een hernia gevolgd door wekelijkse fysiotherapie.

Mijn beweging beperkte zich tot wat gewandel en gefiets. Tot vriendinlief de fysio zat was en de sportschool voorstelde. Dat was schrikken maar na enkele weken zaten we in een ritme van twee- tot zelfs driemaal cardio plus een circuitje gewichten trekken en duwen. Tot mijn verbazing kreeg ik er snel lol in. Niet in de laatste plaats omdat de resultaten al snel zichtbaar werden. Vriendinlief liep weer pijnvrij rechtop en ik eigenlijk ook…

Zichtbare en voelbare resultaten

Mijn kantoorpijntjes verdwenen als sneeuw voor de zon en rug en schouders dijden al snel uit. Vingers die na de boodschappenwandeling voorheen dagen zeer deden van het tassen dragen, werden krachtige beetpak apparaten. Onderbuik en benen kregen stroomlijn maar de bovenbuik trekt zich van sportieve activiteiten niets aan. Verder dan een one-pack kom ik niet. Niet erg: ik zit met rechte rug en voel me fit. Wat wel een probleem is, zijn het toenemende aantal broeken die te krap worden en shirts en jassen waar ik uitgroei. Ach, de plaatselijke Kringloop is er goed voor.

Sinds oktober 2020 wonen we in De Meern. Fit For Free Sportschool Utrecht Kanaleneiland bezochten we vanwege de coronaregels al een half jaar niet meer. Na wat onderzoek kozen we voor SportCity Leidsche Rijn op nog geen tien minuten fietsen van onze nieuwe voordeur. Op de ebike, dat dan weer wel. Overigens vergroot deze moderne aankoop (gebruikte Flyers, geweldige fietsen met een range van 100 km) onze actieradius behoorlijk, wat betekent dat we grosso modo meer fietsen dan ooit. Weer of geen weer. Over de nieuwe sportschool overigens niets dan lof.

Kort en goed: wekelijks twee- of driemaal drie kwartier sporten gevolgd door een cooling down in de sauna is een absolute aanrader. Tip voor de thuiskantoorwerkers: start de dag met een blokje om. Al is het maar een kwartiertje. Goeiemorgen!