Inspiratie via social media

Oktober 2015 – Met name Twitter is voor mij een grote inspiratiebron van ‘inzicht via quote’s’ van de meesters die hun gedachten op mijn TL achterlaten.

Ze schrijven op wat er nu speelt en doen dit zo puntig dat hun quote’s in je hoofd blijven hangen. Bij mij zorgt het vaak voor een aha-erlebnis: “Nu begrijp ik echt hoe het zit!” Zoals onderstaand gedachtespinsel. Pas jaren nadat ik ‘m verzon, bleek dit principe uit de koker van Covey te komen. En voor hem had iemand het vast ook al uitgedokterd.

Tile2

Seth Godin is een bekende Amerikaanse marketeer die veel op social media wordt aangehaald. Hij schrijft in duidelijke taal boeken en blogs over sales en marketing. Seth Godin inspireert onze generatie van moderne ondernemers. Check zijn blogsite en ChangeThis en geef jezelf een speelkwartiertje.

Enkele jaren geleden kwam ik deze ‘tegel’ tegen tijdens een presentatie op een marketing seminar:

SethGodin01

En daar is zo’n seminar ook voor: je lekker laten onderdompelen in de inzichten van anderen, gevonden door de mensen die er in het marketingvak toe doen. Eenmaal kennisgemaakt met Godin kom je niet snel van zijn gedachtengoed af. Vele twitteraars met een marketingachtergrond quoten hem graag. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Hij inspireert me om mijn denkbeelden te visualiseren. Mijn belangrijkste doel is om mensen blij te maken. Dit beeld is daar een voorbeeld van:

1948225_10204872606867490_5209325597343735831_n

Soms is blijmaken niet voldoende en heb je een steuntje in de rug of een hart onder de riem nodig. De inspiratie daarvoor vind ik bij kunstenaars. Bloed, zweet en tranen, of zoals de geweldige beeldhouwer Brancusi het verwoord:

Brancusi 500

Om stil, van te worden dus we gaan nog even een paar uur aan het werk.

Deze is ook fraai:

Acteur Michael Caine geeft hier eigenlijk aan: nog even doorzetten en goed blijven oefenen, dan gaat je presentatie vanzelf. Of belangrijker: steek veel tijd in je idee en strategie zodat de uitvoerenden beter kunnen werken. Verdeel je energie op de juiste manier. Ik pas zijn quote graag toe in mijn strategieën over procesmanagement en organisatieverbetering. De boodschap is dan: laat personeel niet ploeteren vanwege een rammelende strategie.

Soms is ‘beginnen’ gewoon een perfect startpunt. Heb vertrouwen in jezelf. Je kan het, aldus Walt Disney:

StartDoing

Eindeloos doorpraten over processen en verbeteringen kan later altijd nog. Als je goed personeel aanneemt en hen laat doen waar ze goed in zijn kom je een heel eind. Controle en streven naar perfectie zijn vaak hindernissen om je doelen te bereiken: omzet, rendement, bedrijfsdoelstellingen, productie, dienstverlening etc. Dit alles hoort uit je bedrijfsvisie en je strategie te spreken. Het is je globale idee. Geef de uitvoering tijd en ruimte. En: foutjes horen erbij.

In dat kader haal ik graag en vaak mijn eigen ‘Perfection Is The Evil In Good’ aan. De aanleiding voor dit inzicht waren deze quote’s van tenorsaxofonist Wayne Shorter en trompetist en ‘King Of Cool’ Miles Davis.

1450324_10201542315612290_1235714606_n

Denk er maar even goed over na en probeer te begrijpen waar dit inzicht op slaat. Een fout is eigenlijk nooit een fout (in de zin van ‘niet meer doen’) maar een onderdeel van een proces, de weg naar je doel. Dat je doelen niet in een keer foutloos en zonder hindernissen zal bereiken, is eigenlijk een vanzelfsprekendheid.

Bij elk plan hoort een visie. Jack Welch – voormalig CEO van General Electric – schreef na z’n pensioen op wat hem zo ‘legendary’ maakte. Deze stevige oneliner gaat erin als koek:

JackWelch

Of in gewoon Nederlands: weet waar je aan begint. Een nuchter advies voor iedere verstandige ondernemer. Start met een plan en een haalbaar doel.

Golden Circle: Why?

Jammer dat veel pittige uitspraken uit Amerika komen. Daarmee lijken ze op slag onbruikbaar en niet toepasbaar in de Nederlandse situatie. Althans, niet op het moment van publicatie, het duurt meestal even voordat de muntjes vallen en de inzichten begrepen worden. Denk aan de beroemde Why-clip van Simon Sinek (Golden Circle) uit 2009.

Marketeers uit de voorhoede delen en presenteren deze TED-talk al jaren maar ik merk dat marketing-afdelingen pas nu (2015) aan de slag gaan met zijn inzichtelijke uitleg die zo eenvoudig aangeeft waar het je klanten echt om te doen is: waarom ben je op deze wereld? Dit is de website die erbij hoort. En als je toch bezig bent, lees dan ook even zijn boek Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action (2009).

Gary Vee!

Ik ben er bijna. Om @GaryVee kun je moeilijk heen. Gary Vaynerchuk is minstens zo’n held als Jack Welch. Misschien een beetje minder ongenaakbaar. Van wijnboer (zijn clips op YouTube zijn geweldig: eenvoudig, een beetje knullig en vooral ontwapenend en boordevol passie en liefde) tot entrepreneur, investeerder, schrijver, keynote spreker en internet personality. Anno 2015 is hij druk met VaynerMedia, een bureau met de focus op social media, en met de #AskGaryVee Show op YouTube en Facebook.

Onderstaande quote is niet van Gary maar past wel helemaal in zijn filosofie en ‘attitude’:

Customer service

Ik vind ‘m fraai en in de ‘klant centraal’-gedachte van nu (2015) passen. En over persoonskenmerken van je personeel gesproken:

PassionPriceless

Waarvan akte.

Wat vond je van deze gevonden inspiratie via social media?

Ik ben benieuwd wat je van mijn bloguitstapje vindt. Misschien zorg je zelf wel voor inspiratie en help je ondernemers of collega-marketeers aan inzichten waar ze verder mee kunnen. Laat maar zien hoe jij dat doet.

Oh ja, van mij mag je de in deze blog getoonde beelden delen. Volgens mij zit het met copyright wel goed. Mijn eigen beelden bevatten altijd een watermerk en de gevonden beelden zijn gemaakt om door te geven en te inspireren. Zo niet, dan hoor ik het graag.

Succes en plezier met ondernemen, Albert Mensinga / @AlbertMensinga

Credits
© Seth Godin
© AlbertMensingaCreative.nl
© Constantin Brancusi
© Michael Caine
© Walt Disney
© AlbertMensingaCreative.nl
© Wayne Shorter / © Miles Davis
© Jack Welch
© Mo Hardy
© Gary Vaynerchuk