Equipment and setup

Mei 2015 – Ik bezit twee altsaxofoons. Mijn eerste instrument is een Yanagisawa die ik in 1986 nieuw kocht. Hij ziet er niet uit, maar dat hoort een beetje bij het imago van jazzmuzikant. De klank is vol en robuust en ik kan er in alle stijlen mee uit de voeten.

Na een klassieke training van twee jaar stortte ik me in de jazz en geïmproviseerde muziek. Voor een beperkt volume (kamermuziek) en klassieke sound koos ik tot voor kort een Selmer E mondstuk met Vandoren rieten, sterkte 3. Voor een grotere dynamiek gebruik ik een Meyer Medium 6 en Medium 8 of Otto Link 6*, beide eboniet. Ik speel bij voorkeur akoestische muziek in een kleine bezetting en met beperkte versterking. Sinds 2015 gebruik ik vintage mondstukken uit de jaren ’30. Een groot voordeel hiervan vind ik de beperking in volume en de grotere dynamische mogelijkheden binnen akoestische muziek. Mijn vintage mondstuk is een Woodwind & Co NY ’36’ Nr. 2 of Meliphone Special met grote kamer. Deze gebruik ik nu ook op andere altsaxen i.p.v. de genoemde Meyer of Link.

Vintage saxofoons

Na een jaar of tien saxofoon spelen kreeg ik interesse in vintage saxofoons (pre-1940). Ik kwam na een korte zoektocht uit op een Buescher True Tone serie 3 altsax uit 1926. Deze ex-reserve altsax van de op 31 maart 2015 overleden saxofoonvirtuoos Robert Veen is een wereld van verschil met een moderne saxofoon. Het duurde even voordat ik tevreden over mijn geluid was maar ik vind het nu een verademing om op deze Amerikaan te spelen. Een diep en toch helder, warm geluid met op commando een scherp randje. In mijn ogen is het is geen instrument voor een beginnende speler.

Ik kan dezelfde mondstukken gebruiken als op mijn Yanagisawa. Mits goed afgesteld voldoet deze oldtimer sax prima op sessies, in kamermuziek en voor klassieke etudes. Mijn vintage mondstuk is een Woodwind & Co NY ’36’ Nr. 2 of Meliphone Special met grote kamer. Met dit mondstuk komt de vintage Buescher goed tot z’n recht.

Sinds 2015 experimenteer ik met vintage mondstukken. Het grote verschil met moderne (na 1960 gemaakte) mondstukken is de ronde en relatief grote kamer. Dit heeft een groot effect op het geluid. Het klinkt warmer en is veel minder luid. Qua techniek moet je echt aan de slag want je maakt het geluid helemaal zelf. Zonder ademsteun blijft er weinig van je geluid over. De projectie is ook minder vergeleken met moderne mondstukken. In een akoestische setting kan ik er prima mee uit de voeten. Menging met onversterkte instrumenten is geen probleem.

In 2015 kreeg ik van mijn muziekvriend Chris Petter een Grassi sopraansax. Een mooi, zwaar en vol klinkend instrument. Op de opnamen voor BeesAndUs ben ik op dit instrument te horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.