Equipment and setup

Ik speel op twee altsaxofoons. Mijn eerste instrument is een Yanagisawa die ik in 1986 nieuw kocht. Hij ziet er niet uit, maar dat hoort een beetje bij het imago van jazzmuzikant. De klank is vol en robuust en ik kan er in alle stijlen mee uit de voeten.

Na een klassieke training van twee jaar stortte ik me in de jazz en geïmproviseerde muziek. Voor een beperkt volume (kamermuziek) en klassieke sound kies ik een Selmer E mondstuk met Vandoren rieten, sterkte 3. Voor een grotere dynamiek gebruik ik een Meyer Medium 6 en Medium 8 of Otto Link 6*, beide eboniet. Ik speel bij voorkeur akoestische muziek in een kleine bezetting en met beperkte versterking. Sinds 2015 gebruik ik vintage mondstukken uit de jaren 30. Een groot voordeel hiervan vind ik de beperking in volume en de grotere dynamische mogelijkheden binnen akoestische muziek. Mijn vintage mondstuk is een Woodwind & Co NY ’36’ Nr. 2 of Meliphone Special met grote kamer.

Vintage saxofoons
Na een jaar of tien saxofoon spelen kreeg ik interesse in vintage saxofoons (pre-1940) en ik kwam na een korte zoektocht uit op een Buescher True Tone serie 3 uit 1926. Deze ex-reservesax van de op 31 maart 2015 overleden saxofoonvirtuoos Robert Veen is een wereld van verschil met een moderne saxofoon. Het duurde even voordat ik tevreden over mijn geluid was maar ik vind het nu een verademing om op deze Amerikaan te spelen. Een diep en toch helder, warm geluid met op commando een scherp randje.

Ik gebruik dezelfde mondstukken als op mijn Yanagisawa. Mits goed afgesteld voldoet dit oudje prima op sessies, in kamermuziek en voor klassieke etudes.

Sinds 2015 experimenteer ik met vintage mondstukken. Het grote verschil met moderne (na 1960 gemaakte) mondstukken is de ronde en relatief grote kamer. Dit heeft een groot effect op het geluid. Het klinkt warmer en is veel minder luid. Qua techniek moet je echt aan de slag want je maakt het geluid helemaal zelf. Zonder ademsteun blijft er weinig over. De projectie is ook minder. In een akoestische setting kan ik er prima mee uit de voeten. Menging met onversterkte instrumenten is geen probleem.

In 2015 kreeg ik van mijn muziekvriend Chris Petter een Grassi sopraansax. Een mooi, zwaar en vol klinkend instrument. Op de opnamen voor BeesAndUs ben ik ook op deze sopraan te horen. Op dit moment ben ik op zoek naar de juiste combinatie van mondstuk-riet-saxofoon. Binnenkort meer hierover.

Informatie
Wil je meer weten over aankoop, reparatie van een instrument of saxofoonles? Ik geef je graag tips. Veel speelplezier!

Heb je aanvullingen of tips voor mij, speelde je de afgelopen 30 jaar samen met mij in de workshops, big bands, leerorkesten, opera’s, bands of sessies? Don’t be a stranger!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.