Gordon Ramsay als bedrijfsadviseur?

April 2015 – Zou jij chef Gordon Ramsay inhuren? Of kies je liever iemand die met zachte hand en zalvende woorden de goegemeente toespreekt om ‘de zaak’ in beweging te krijgen? In de wereld van bistro en restaurant lijkt de directe aanpak van Ramsay te werken. Waarom deze niet toepassen in jouw organisatie?

GordonRamsaySpecial

Of denk je dat dit een Business Nightmare zou worden? Ik volg al jaren de Kitchen Nightmares-serie en ben fan van Gordon. Hoe knap en confronterend eerlijk zijn methode is snap je pas goed als je de laatste scene van iedere aflevering ziet. Het kan handig edit- of omkoopwerk zijn om de eigenaar van een dramatisch slecht lopend restaurant van ‘geen naam’ naar ‘faam’ te brengen, maar dat geloof ik niet. Daarvoor heeft Ramsay teveel te verliezen. We zien hier in mijn ogen een bezielde business entrepreneur aan het werk die weet wat hij doet en gaat voor het best haalbare resultaat.

Zijn werkwijze in het kort

Om een slecht lopend restaurant weer op de rit te krijgen, beoordeelt hij het interieur, het personeel, de kaart en de keuken. Toppunt is vaak het uitstapje naar de koeling. Wacht dan even met het verder oppeuzelen van je wokkel of blokje 48+.

– Uitgelicht –

Youtubekanaal Gordon Ramsay Kitchen Nightmares
Mills Bistro episode
Part 1 en Part 2

Ik leg Gordons confronterende werkwijze direct over een (in mijn ogen) slecht gerunde onderneming. Het kan altijd beter. En dan niet door de duimschroeven aan te draaien, personeel te koeioneren en net te doen alsof de markt op jouw product of dienst zit te wachten. Die tijden liggen ver achter ons. Al lijken de meeste organisaties daar geen flauw benul van te hebben.

Luisteren!

“Gebruik je zintuigen”, was een belangrijk motto van de in 2014 overleden regisseur George Sluizer (o.a. Spoorloos). En dat is precies wat je moet doen om je bedrijfsvoering scherp en bij de les te houden. Goed werkgeverschap begint met luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Gordon kan dat als geen ander.

Maar hij gebruikt ook zijn mond. Als je je even niet laat afleiden door zijn enthousiast gebezigde ‘four letter’-vocabulary zul je toch echt moeten concluderen dat hij een messcherpe analyticus is die gevoeligheden zonder enige weerstand of excuus open en blootlegt, door de directie te zeggen wat het personeel vaak niet durft. En ‘door te pakken’ en te vragen wat hij (het is meestal een ‘hij’) hieraan gaat doen.

De eerste interviews hiervoor neemt hij tijdens het serveren van zijn lunch af. Hiermee legt hij de basis voor terugkoppeling naar de chef ten overstaande van het gehele personeel. Dat dit tot een serie van pijnlijke situaties leidt zal je niet verbazen. Vertaald naar een zakelijke omgeving weet directie en leiding dergelijke confrontaties bij voorkeur te vermijden.

Uitstel van executie

Je kunt theorieën implementeren tot je een ons weegt, uiteindelijk blijft ook jouw business mensenwerk. Vertaal een analyse van gedrag en een eerlijke interpretatie van feedback naar een werkbare terugkoppeling naar je bedrijf. Een strategie is goed, maar maak direct een slag naar tactiek en uitvoering. Gordon Ramsay laat zien hoe snel dat kan. En als het hem lukt – met totale inzet en overgave van het voltallig personeel, inclusief de van fors ego voorziene baas – waarom zou het om het even welke organisatie dan niet lukken?

The heart of the matter

Vraag jouw personeel naar hun wensen en behoeften. Doe dit door te zorgen voor een soepele interne communicatie en bij voorkeur via HRM. Wat je wilt is ‘Tevreden werknemers: de perfecte ambassadeurs van je bedrijf!  – lees deze blog van contentspecialist Lilian Havermans maar even.

De kern van jouw zaak zijn de werknemers die je hebt aangenomen om voor jou werk te doen. Zij vormen het kloppend hart van je organisatie. Wees zuinig op je werknemers! Zij geven je terug wat je nodig hebt om je organisatie topfit te maken en te houden. Daarvoor heb je echt geen externe adviseurs nodig.

AFAS Beter Ondernemen Show

Inspiratie

Op  19 maart 2015 bezocht ik de Beter Ondernemen Show van AFAS en daar kwam de bovenstaande wijsheid al binnen vijf minuten naar boven drijven. In een zaal met ruim 300 HR-medewerkers kwam de onvrede over de starre top-down situaties bij veel bedrijven direct aan de orde. We weten het allemaal wel. Maar we doen er zo weinig mee. Zonde.

Interviews

In de praktijk kom ik vaak tegen dat mijn vragen te kritisch zijn voor directie of MT die ik interview of spreek. Teveel confrontatie, vragen waar nog geen antwoorden op zijn, of aangesproken op een visie die ontbreekt vinden ze eng. Doodeng. Het kader dat ik geef gaat altijd over verandering. Van de ene situatie naar de volgende, groeien met babystapjes, aansluiten op de behoefte(n) van hun markt.

Om ‘next level’ te komen moet je jezelf eerlijk aan kunnen kijken. Dat geldt voor een directie en ook voor werknemers. Transparantie en openheid geeft duidelijkheid over de bedrijfswaarden. En veiligheid. Iedere aflevering van Kitchen Nightmares eindigt er mee: we zijn weer samen, we weten van elkaar wat er moet gebeuren, we weten wie welke verantwoordelijkheden op zich neemt. Als we het samen doen komen we verder.

En ja, soms moet je daarvoor door kannen en kruiken. Ik ben niet bang om de confrontatie aan te gaan.

Waar heb je behoefte aan?

Ik help bedrijven om een scherp beeld van zichzelf te krijgen. Klopt je propositie? Wat is je positionering? Wat zijn de behoeften van jouw markt?

Ik leg de nadruk op digital marketing. Het is mijn doel dit een zakelijk gezond rendement te geven. Dit doe ik door (als journalist) kritische vragen te stellen. Met de antwoorden stel ik een werkbare strategie en praktische uitvoering op. Spreekt dit je aan? Nodig me dan uit om hier verder over te praten.

Vriendelijke groet, Albert Mensinga / @AlbertMensinga

Credit images: © AlbertMensingaCreative.nl

3 thoughts on “Gordon Ramsay als bedrijfsadviseur?

  1. Ik hou het dichtbij huis en kies voor Sergio Herman van voormalig “Oud Sluis” en nu “The Jane”. Zijn bevlogenheid is fascinerend. Check de docu “Fucking Perfect” maar!

  2. Hallo Albert, leuk stuk en iets wat in bepaalde situaties ook wel degelijk hout snijdt. Zijn verhaal om plannen ook daadwerkelijk naar acties om te zetten is vaak confronterend, maar wel datgene waar het aan ontbreekt.

  3. Dank voor jullie reacties! Ik kreeg met name offline reacties op deze blog. Ramsay is blijkbaar een figuur die nogal wat losmaakt. Mijn punt: kijk even over zijn ‘schreeuwen’ heen en leer van zijn aanpak en structuur. In Amerika zijn er consultancies die van zijn diensten gebruik maken. Misschien net iets te direct voor Nederland?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.