Albert Mensinga Creative

Originele schetsen Lexicon van Bram de Does

Bijzonder interessant zijn deze vergrotingen (400%) van originele Lexicon-schetsen van typograaf en letterontwerper Bram de Does. De tekeningen zijn voorzien van zijn opmerkingen (1990). Bijbehorend is een zetproef in 333 lijnen per centimeter van de Linotype vectorfonts (corps 36).

In 1989 tekende Bram de Does (1934-2015) lettertype Lexicon voor toepassing in de Dikke Van Dale. Ik interviewde hem omstreeks die tijd en vroeg hem om zijn opmerkingen bij de schetsontwerpen vast te leggen. Hij deed dit met veel enthousiasme, zie afbeelding (jpg, 700px).

De originelen werden in de jaren ’90 enkele malen tentoongesteld en zijn niet meer puntgaaf, zoals ook op de foto’s te zien is. In diverse publicaties (boeken, magazines, krantenartikelen) over Bram de Does zijn deze schetsen afgebeeld.

De originelen zijn in mijn bezit (altijd netjes opgeborgen in een doos in een berging) en meten circa 30 x 30 centimeter per stuk. Het was mijn besluit deze werktekeningen te verkopen of te veilen. Musea en verzamelaars hadden tot dusver geen interesse.