Originele schetsen Lexicon van Bram de Does

Inmiddels weggegeven zijn deze vergrotingen (400%) van originele schetsen van typograaf en letterontwerper Bram de Does. Ze zijn voorzien van zijn opmerkingen (1990). Bijbehorend is een zetproef in 333 lijnen per centimeter met de Linotype vectorfonts (corps 36).

In 1989 tekende Bram de Does (1934-2015) lettertype Lexicon voor toepassing in de Dikke Van Dale. Ik interviewde hem omstreeks die tijd en ik vroeg hem om zijn opmerkingen op vergrotingen te schrijven. Hij deed dit met veel enthousiasme, zie afbeelding (jpg, 700px).

De originelen zijn in de jaren ’90 enkele malen tentoongesteld geweest en niet meer puntgaaf, zoals ook op de foto’s te zien is. In diverse publicaties (boeken, magazines, krantenartikelen) over Bram de Does zijn ze afgebeeld.

De originelen waren 30 jaar in mijn bezit (altijd netjes opgeborgen in een doos in een berging) en meten circa 30 x 30 centimeter per stuk. Het was mijn besluit deze werktekeningen te verkopen of te veilen. Musea en verzamelaars hadden alleen interesse in een gift. Ik geef liever aan een liefhebber.