Deel het verhaal van je bedrijf

Het klinkt eenvoudig: vertel het verhaal van je organisatie of bedrijf en deel het met de rest van de wereld. Storytelling als onderdeel van content marketing. Elke organisatie heeft er een eigen kijk op. De (door)start voor effectieve marketing bestaat uit niet meer dan een handvol ingrediënten. Wanneer die klaar staan, druk je op de startknop en go go go!

Of toch niet?

Wat heb je nodig om met storytelling te beginnen?

Een verhaal bestaat uit een plot, hoofdrolspelers, wat beeld erbij, een pakkend onderwerp… Wie gaan het lezen? Waarom en hoe? Wanneer komt het vervolg en waar?

Zoveel vragen. En zoveel redenen om niet te beginnen aan een fatsoenlijk verhaal over jouw bedrijf, met personeel, op een locatie, misschien wel meerdere. Over wat je doet en waarom, voor wie en hoe? Ik help graag een handje.

Begin hier eens mee:

  • Wat is de positionering van je bedrijf?
  • Wat is / zijn je proposities?
  • Wat heb je je markt nog meer te bieden?
  • Wie zitten er op je te wachten?
  • Wat is je achtergrond, waar kom je vandaan?
  • Wat heb je vandaag te vertellen?
  • Waar ga je naartoe?
  • Wat wil jij van je markt?
  • Wat wil en kan de markt met jou?

Intimiderende vragen waar je geen antwoorden op hebt? Lees dan wat voorbeelden van organisaties die moeiteloos kunnen aangeven waar ze voor staan en helder vertellen waar ze mee bezig zijn. Geen geheimen en in duidelijke taal. Kortom, het verhaal van hun bedrijf.

Die verhalen gaan door. Sommige zijn boeiend voor jou. Sommige worden gelezen door anderen. De wereld bestaat uit verhalen. En als je wilt kun je ze blijven lezen. In magazines, op webpagina’s, via sociale media. Verhalen die relevant zijn, blijven plakken en smaken naar meer. Als je zin hebt, volg je die episodes. Periodieke follow-ups zijn als Netflix series: verslavend. Misschien maak je wel kennis met organisaties waar je mee verder kan en wil.

Twee voorbeelden

IT-scale-up Metafactory bestaat uit een vijftiental senior developers. Zij delen graag met de buitenwereld wat zij doen en hoe, bijvoorbeeld via blogs. Een kijkje in de keuken van high-end software development krijg je met het lezen van de Hackaton liveblogs.

Op 10 en 11 oktober 2022 werd er in vijf teams gewerkt aan projecten:

MetaFactory zet periodiek hackathons in om hun tooling te verbeteren zodat zij hun projecten nog beter en sneller kunnen uitvoeren. Leuk om te doen, prettig voor hun opdrachtgevers en prima uit te beelden in een liveblog.
Deze informatieve webpagina’s zijn juist in de periode na de twee hackathon dagen waardevol en worden ingezet om het voor de buitenwereld verborgen gezicht van MetaFactory te tonen en een kijkje in de keuken te geven. De content is slim en gericht in te zetten, bijvoorbeeld voor acquisitie en in arbeidsmarktcommunicatie.

Nog een voorbeeld.

Kijk Op Uitgevers geeft b2b-magazines uit. In korte artikelen komen bedrijven aan het woord die goed weten wat ze nu doen en wat ze in de nabije toekomst gaan doen. Ik schreef in 2021 en 2022 enkele artikelen en hieronder vindt je een overzicht met links naar bladerpagina’s. Veel leesplezier!

Kijk op Noord Holland Zuid 3/2022

• B2B magazine Kijk op Groot Amsterdam:

KOGA 10 / 2021 
p22-25 > Vastned Retail Amsterdam
p68-71 > Ellermeyer bedrijfswageninrichting en autoaanpassingen

KOGA 11 / 2021 
p60-63 > KB Group, schroot, verhuur & handel
p76-79 > DeltaSafe Groep, beveiliging

KOGA 14 / 2022 
p28-31 > SPIE
p34-35 > Feyter Forklift Services
p42-43 > Zaich Taalservice Duits
p56-57 > Jaeger Advocaten-Belastingkundigen
p58-59 > Schouten Olie
p62-65 > SGI Compliance
p68-71 > Argent Energy
p80-83 > DeltaSafe Groep, beveiliging
p84-85 > Van Mossel Peugeot
p86-89 > IJskoud klimaat & koeltechniek

• B2B magazine Kijk op Noord Holland Zuid

KONHZ 3 / 2022 
p34-37 > SPIE
p38-39 > Jaeger Advocaten-Belastingkundigen
p44-45 > Schouten Olie
p48-51 > SGI Compliance

Interesse in storytelling als onderdeel van content marketing?

Bel, mail of bekijk mijn contactpagina. Praten kan altijd!