Albert Mensinga Creative

Reizen met het OV in 37 miniatuurtjes

In de periode 2019-2020 reisden ik in de spits per NS-trein van Utrecht Centraal naar Amsterdam Sloterdijk. Tijdens de reis van een half uur schreef ik tussen 18 september en 6 februari op mijn telefoon 37 eenvinger blogjes die ik na aankomst publiceerde op LinkedIn. Enjoy.

 1. Met de trein terug – 18 sept 2019
  “Nu ik toch regelmatig in de trein zit, kan ik net zo goed een stukje schrijven over de gebeurtenissen om me heen. Het OV is immers een bron van vermaak.”

 2. De volle trein – 19 sept
  “Vandaag over een volle trein en een gepeld ei.”

 3. Nachttrein – 20 sept
  “Moeke plofte met heur brede derriere naast mij neer en vouwde haar vlees om mijn linkerdijbeen. Ach.”

 4. Last Mile – 23 sept
  “De walm om hem heen blijft bijna aan mijn gezicht plakken. Enfin. Ik maak een goede beslissing. Snel weg van hier.”

 5. First Mile – 25 sept
  “De eerste echte stappen zetten mijn chemische fabriek aan het werk, met als gevolg duidelijke signalen die op mijn leeftijd beter niet te negeren zijn.”

 6. Onrust – 26 sept
  “Het contrast tussen mensen die rustig met de stroom meegaan en zij die haperen, zoeken en niet vinden en ‘s ochtends vroeg al opstarten met haast, wordt steeds groter. Het is het contrast tussen zij die willen en zij die moeten.”

 7. De fatsoenlijke Haan – 1 okt
  “Dat het zo kan, heeft zeker en vast te maken met de gebruikers. Hier komen geen onzorgvuldige jongeren en lieden die alles wat niet van hen is, respectloos behandelen of zelfs vernielen. Ouders met jonge kinderen beperken zich tot Plopsaland De Panne en komen niet hier in De Haan of Wenduine.”

 8. Boerengedrag – 2 okt
  “Niet elke boer nam de tractor naar het Malieveld. De aanwezige beroepsgroep op het balkon laat zich luidruchtig gelden, compleet met bier, red bull en daarmee gepaard gaand geboer. Oké dan…”

 9. Foonkijkers – 3 okt
  “Ik keek mee met Candy Crush, Word Feud, soaps en films, nieuwsuitzendingen, poezenclipjes, tijdlijnen, stromen WhatsApp en ik luisterde schaamteloos naar telefoongesprekken over niets tot over alles. Ik geniet van schaterlach en tranendal.”

 10. OV-ros – 4 okt
  “Het laatste stukje van mijn woon-werkreis leg ik zeer graag per tweewieler af. Even de OV-bacillen en andere ziektekiemen van me afwaaien en de spieren opwarmen voor een volle dag op kantoor zitten.”

 11. Loop eens door – 7 okt
  “Het is 7 uur in de ochtend en op de trap naar perron 5 en 7 dalen welgeteld 2 mensen af om een trein richting Amsterdam te halen. Mijn irritatie over de hier sinds enkele maanden geïntroduceerde mantra-aansporing ‘loop eens even door, dan is er ruimte voor iedereen’ groeit met de week.”

 12. De stoute mens – 8 okt
  “Halverwege mijn loopje steek ik de weg over terwijl het voetgangerslicht op rood staat.”

 13. Rechts – 9 okt
  “Komt het station langzaam in beeld dan staan steeds meer mensen op. Hoe onhandig dit ook is.”

 14. Hard – 10 okt
  “Mijn dagdromerij wordt verstoord door een luide stem van een meisje pratend met een stemvolume dat de fatsoensnorm van de overvolle coupé met natgeregende mensen ruim overstijgt.”

 15. Vlaams spoor – 15 okt
  “België omarmt de imperfectie en het nutteloze, en dit vieren de inwoners dagelijks in al haar charme. Ook de trein is verre van perfect.”

 16. Vond je ‘m leuk? – 16 okt
  “Ik zie dat het om een knappe jongeling gaat. Het meisje tegenover mij bloost er van. Buiten, in het niets, is ineens niets belangrijk meer. Tegenover haar, naast mij, gebeurt het.”

 17. Eerste klas (1) – 18 okt
  “Afgelopen weekend genoot ik in de treinstellen tussen Gent en Breda van de omroepingen als waren het hoorspelen. Foutloos, rustig en met voorbeeldige dictie. Chapeau.”

 18. Eerste klas (2) – 22 okt
  “Nog geen minuut nadat ik mijn blogje, over zitten in de Eerste Klas, heb verstuurd, komt een conducteur mijn Eerste Klas coupé ingelopen. Het zal toch niet… Tot voor dit moment liet een dergelijke NS-functionaris mij in benarde omstandigheden met rust, want begripvol vanwege de stampvolle trein. Niet vandaag…”

 19. Haast – 23 okt
  “Rennen in de zin van hollen, sprinten en met rugzak of tas en gehuld in dikke winterjas met name uiterst uncool voor dit tijdstip veel te vlug voortbewegen. Doe toch normaal.”

 20. Leiden – 25 okt
  “Aan het begin van zijn oversteek van het plein, richting Utrecht Centraal, staat een slechtziende man met zijn stok te haperen. Met zachte dwang leid ik mijn gezelschap naar rechts, langs Mama Mia, de musical. ‘Dank je voor de liedjes’, lees ik van de poster. Mijn God: echt…?”

 21. Gaat u maar voor – 28 okt
  “De pisbakken, de rommel op straat en het treurig voortsukkelende veegwagentje herinneren aan de afgelopen Thunderdome in de Jaarbeurs. In de ruim 24 uur die tussen sluiting en schoonmaken ligt, heeft de hoeveelheid troep zich zodanig verspreidt dat de gemeentewerken er vandaag lekker lang over kunnen doen om het op te ruimen.”

 22. Keep your lane – 29 okt
  “Het is zeker geen wet van Meden en Perzen maar het werkt wonderwel: terwijl de haastigen de competitie met elkaar aangaan, zorgen de rustigen voor verwarring of irritatie omdat zij het spel niet meespelen. Zo wandel ik ontspannen door de massa en bereik ongeschonden de stationsuitgang.”

 23. Licht – 31 okt
  “Dia’s, wat waren dat ook weer? Ik koesterde de ongenaakbare vastlegging dankzij Kodachrome 64.

 24. Vertraging – 4 nov
 25. Sloterdijk – 6 nov
 26. Eigenmoord – 7 nov
 27. Drowning by numbers – 11 nov
 28. Nog even over haast – 13 nov
 29. Schommelen op Utrecht Centraal – 14-nov
 30. Up close and personal – 21 nov
 31. Goeie vragen – 22 nov
 32. De omweg – 27 nov
 33. Gedrag is belangrijker dan regels – 2 dec
 34. Staat u mij toe? – 11 dec

  2020
 35. Groundhog day (1) – 27 jan
 36. Groundhog day (2) – 30 jan
 37. Groundhog day (2) – 6 feb