Albert Mensinga Creative

Buescher serial numbers: stem uit het verleden

Juli 2016 – Een bericht uit de USA: ‘Do you really think my Buescher saxophone could be from around 1909-1910?’ – Leuk, maar hoe komt deze vragensteller bij mij terecht?

Zo nu en dan bereiken mijn berichten met een link naar het verleden. Vaak is het raden naar de herkomst maar mij maakt het niet uit. Leuk en apart blijft het, wildvreemden die mij een gerichte vraag stellen en ervan uitgaan dat ze een relevant antwoord krijgen. Kom maar door.

Op een ochtend (juli 2016) ontvang ik bovenstaande vraag uit Amerika, via Twitter chat en voorzien van enkele foto’s. Op de achterzijde van een zilverkleurige Buescher altsax is duidelijk ‘9166’ te lezen. De dame in kwestie verwijst naar de link op een website die de bijbel voor liefhebbers van oude saxofoons is. Mijn naam staat er prominent bij.

Ik herken die lijst wel, van heel lang geleden. Hoe komt mijn lijst op die website?

Terug in de tijd

In 1996 koop ik mijn eerste Apple Macintosh computer, met modem en WorldOnline-abonnement. Een jaar later koop ik van wijlen Robert Veen zijn reserve Buescher altsaxofoon uit 1926. Ik wil er alles over weten en zoek op Amerikaanse online forums, de enige plek waar op dat moment relevante informatie te vinden is. Ik kan het niet meer terughalen maar ik zal ongetwijfeld interessante forum-posts ‘geplakt en geknipt’ hebben, keurig opgeslagen op mijn Apple en af en toe verstuurd of gedeeld.Het is de tijd dat ik emails krijg van, bijvoorbeeld, muziekwinkels die me netjes vragen of ze ‘mijn’ informatie op hun website mogen zetten. Met vermelding. Kom daar nu maar eens om.

Google in 1998

Enfin. Over diverse onderwerpen (muziek, saxofoons, fotografie, Europese geschiedenis, klassieke auto’s) zoek en vind ik (nog steeds) wat ik kan gebruiken voor mijn hobby’s. En dan komt Google in 1998.

Al vrij snel merk ik hoe deze nieuwe en snelle zoekmachine informatie indexeert en verwijst naar slimme zoekresultaatpagina’s (zonder reclame). Erg handig, ook voor mijn eigen online archief. Ik heb dan nog geen eigen website en sla mijn forumteksten slim op in een tekstfile onder mijn naam en in een directory. Een primitieve vorm van SEO dus. Zo vind ik online mijn eigen posts terug en via zoeken op mijn computer de files met informatie. Het werkt nog steeds.

Buescher uit 1918

Zonder al te diep in te gaan op zoekmachine-technologie (het is mijn vak om relevante teksten te schrijven) kom ik terug op de vraag over die oude Beuscher saxofoon. Jaarlijks krijg ik nog steeds vragen over vintage saxofoons. Maar deze vraag (aanbieding) vond ik wel heel aantrekkelijk.

Een oudere dame uit Florida stuurde me een email met enkele beelden van een complete Buescher altsax (helaas met deuk). Ze schrijft:

When I played this horn in the 50s in high school band it was in perfect condition. It does need refurbishing. Is there anything you can tell me about the instrument? Do you think it might interest a collector?
Most gratefully, I remain, Barbara”

Uit de correspondentie die volgt blijkt dat ze deze heerlijke toeter voor USD 300 van de hand wil doen. Helaas heb ik op dat moment niet de Eu 1.000 die nodig is om de sax te kopen, te verschepen en speelklaar te krijgen. Bovendien is saxofoonspelen een hobby, ik ben geen verzamelaar of handelaar.

Ik kan nog tientallen voorbeelden geven van kookrecepten, teruggevonden raceauto’s en bedankjes voor gegeven fotografietips. Allemaal naar aanleiding van mijn posts uit het verre verleden. Leuk om te zien hoe in het verleden geplaatste berichten blijvend van waarde zijn en blijven.

Credit: Barbara uit Florida