Buescher serial numbers: stem uit het verleden

Juli 2016 – Een bericht uit de USA: “Do you really think my Buescher saxophone could be from around 1909-1910?” – Wat nu weer?

Zo nu en dan krijg ik berichtjes met een link naar het verleden. Vaak is het raden naar de herkomst maar eigenlijk maakt het me niet uit. Apart blijft het, wildvreemden die mij een gerichte vraag stellen en ervan uitgaan dat ze een relevant antwoord krijgen. Blijkbaar denken ze dat ik een antwoord heb.

Op een ochtend (juli 2016) ontvang ik bovenstaande vraag uit Amerika, via Twitter, voorzien van enkele foto’s. Op de achterzijde van een zilverkleurige Buescher altsax is duidelijk ‘9166’ te lezen. De dame in kwestie verwijst naar de link op een website die de bijbel voor liefhebbers van oude saxofoons is. Mijn naam staat er prominent bij. Ik herken die lijst wel, van heel lang geleden. Hoe komt mijn lijst op die website?

Terug in de tijd

In 1996 koop ik mijn eerste Apple Macintosh computer, met modem en WorldOnline-abonnement. Een jaar later koop ik van wijlen Robert Veen een Buescher altsaxofoon uit 1926. Ik wil er alles over weten en zoek op Amerikaanse online forums, de enige plek waar op dat moment relevante informatie te vinden is. Ik kan het niet meer terughalen maar ik zal ongetwijfeld interessante forum-posts ‘geplakt en geknipt’ hebben, keurig opgeslagen op mijn Apple en af en toe verstuurd of gedeeld.

Ik doe dit nog steeds met regelmaat, want niet iedereen zoekt en vind even makkelijk. Het is de tijd dat ik nog email krijg van, bijvoorbeeld, muziekwinkels die me netjes vragen of ze ‘mijn’ informatie op hun website mogen zetten. Met vermelding. Kom daar nu maar eens om.

Google in 1998

Enfin. Over diverse onderwerpen (muziek, saxofoons, fotografie, Europese geschiedenis, klassieke auto’s) zoek en vind ik (nog steeds) wat ik kan gebruiken om mijn hobby’s uit te oefenen. En dan komt Google in 1998. Al vrij snel merk ik hoe deze nieuwe en snelle zoekmachine informatie indexeert en verwijst naar slimme zoekresultaatpagina’s (zonder reclame). Erg handig, ook voor mijn eigen online archief. Ik heb dan nog geen eigen website maar sla mijn forumteksten slim op onder mijn naam of in een directory. Een primitieve vorm van SEO dus. Zo vind ik mijn eigen posts terug. Het werkt nog steeds.

Buescher uit 1918

Zonder nu al te diep in te gaan op de zoekmachine-technologie (het is mijn vak om relevante teksten te schrijven) kom ik terug op de vraag over die oude Beuscher saxofoon. Jaarlijks krijg ik nog steeds vragen over vintage saxofoons. Maar deze vraag (aanbieding) was wel heel aantrekkelijk.

Een oudere dame uit Florida stuurt me een email met enkele beelden van een complete Buescher altsax (helaas met deuk). Ze schrijft:

When I played this horn in the 50s in high school band it was in perfect condition. It does need refurbishing. Is there anything you can tell me about the instrument? Do you think it might interest a collector?
Most gratefully, I remain, Barbara”

Uit de correspondentie die volgt blijkt dat ze deze heerlijke toeter voor USD 300 van de hand wil doen. Helaas heb ik op dat moment niet de Eu 1.000 die nodig is om de sax te kopen, te verschepen en speelklaar te krijgen. Bovendien is saxofoonspelen een hobby, ik ben geen verzamelaar of handelaar.

Ik kan nog tientallen voorbeelden geven van kookrecepten, teruggevonden raceauto’s en bedankjes voor gegeven fotografietips. Allemaal naar aanleiding van mijn posts uit het verre verleden. Leuk om te zien hoe die blijvend van waarde zijn en blijven.

Credit: Barbara uit Florida