Albert Mensinga Creative

Bananen-boekweit-pannenkoek

Januari 2017 – Brood uit de supermarkt vult en voedt niet. Wat heb je eigenlijk aan vulling als je gezond wilt blijven?

Ondertussen is het aanbod van broodbeleg reusachtig en spinnen de farmaceutische industrie en zorg garen met de neveneffecten van ‘voeding’.

Quote: “About 25% of what you eat keeps you alive. The other 75% keeps your doctor alive.”

Oeps, die komt aan.

Check de Official Trailer van de film ‘Food Matters – It’s a choice. You don’t have to be sick’. Kijk de hele film als je tijd hebt:

Het kan anders. Ik bedacht een prima vervanging voor mijn dagelijkse boterham en deel graag dit eenvoudige en snelle recept voor bananenboekweitpannenkoeken.

Materialen

  • 1 opscheplepel, 1 bakspaan, 1 stevige vork
  • 1 glazen kom diameter ca. 20 cm
  • 1 koekenpan met antiaanbaklaag
  • 1 kookwekker
  • 1 gas- of inductiepit

Ingrediënten

  • kaneel
  • 4 eetlepels granola, zemelen of muesli
  • (50 gram hüttenkäse)
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 vrije uitloop- of scharreleieren
  • 1 flinke eetlepel boekweitmeel
  • 1 bruinige banaan
  • (een scheutje ketjap en wat zwarte peper)

Aan de slag

  1. Meng alle ingrediënten in de kom
  2. Warm de olie in de pan alvast heel langzaam op
  3. Voeg aan je mengseltje optioneel een kwart bakje hüttenkäse / cottage cheese toe
  4. Voeg optioneel ketjap en zwarte peper toe aan: ik kan niet zonder!
  5. Zet ‘het vuur’ niet te hoog, kiep je mengsel in de pan en verdeel het netjes over de bodem
  6. Bak in ongeveer 3 minuten de ene kant
  7. Snij de pannenkoek met je spatel in vier punten en keer ze een voor een om in de pan
  8. Zet na ongeveer 3 minuten het vuur uit
  9. Je pannenkoek is goed als er plekken in een vosjesbruinrode kleur ontstaan (zie foto); iets donkerder heeft mijn voorkeur.

Serveren

Per persoon vind ik twee kwarten voldoende voor een voedzame lunch of ontbijt. Direct uit de pan, lekker met een laagje tahin, jam of ahornsiroop. Blauwe besje er bovenop en smullen maar. Mijn favoriet is oude kaas met wat rucola.

Tip: probeer eens met kleine stukjes appel in de pan, voeg een handje krenten bij, gebruik cacao i.p.v. kaneel et cetera. Experimenteer met de verhoudingen en werkvolgorde. Je kunt met dit basisrecept alle kanten op.

De pannenkoek koud eten vind ik eigenlijk lekkerder dan direct warm uit de pan serveren. Ik bewaar mijn pannenkoeken in de koelkast.

Is je pannenkoek te dik? Gebruik dan een grotere pan. Brandt ie snel aan? Zet dan het vuur lager. Succes en plezier!