Boekweitpannenkoek variatie, voor 2 personen

Januari 2017 – Brood vult wel maar het voedt niet. Je hebt eigenlijk niet veel aan vulling. Ondertussen doet de broodbelegverkoop goede zaken. En de farmaceutische industrie cq zorg: “25% of what we eat keep us alive. The other 75% keeps your doctor alive.” – Die komt aan.

Check de Official Trailer van de film ‘Food Matters – It’s a choice. You don’t have to be sick’ en kijk de hele film als je tijd hebt:

Check deze 3 eenvoudige (en snelle) recepten voor boekweitpannenkoeken:
1 voor ontbijt, 1 voor lunch en 1 voor een warme maaltijd.

Kookgerei

– 1 theelepel, 2 eetlepels, 1 opscheplepel, 1 bakspaan
– 1 glazen kom diameter ca. 20 cm
– 1 harde plastic snijplank
– 1 schilmesje
– 1 koekenpan met anti-aanbaklaag
– 1 kookwekker
– 1 gaspit

1. Ontbijt: appelkaneelpannenkoek (bereidingstijd 15 minuten)

Welke ingrediënten heb je nodig?
– eetlepel kaneel
– 2 opscheplepels granola (of zadenmix)
– zure appel of rijpe peer
(- 50 gram hüttenkäse)
– olijfolie of kokosolie
– 1 of 2 eieren
– opscheplepel boekweitmeel
– 1 banaan
(- handje blauwe besjes)

Pak je kom

We mengen eerst alles in de kom voordat het de koekenpan in gaat.
Schil de appel en snij in partjes, doe in de kom.
Voeg de granola en de kaneel toe, goed mengen.
Voeg een kwart bakje hüttenkäse / cottage cheese toe aan je mengseltje.
Zet je pan met olijfolie alvast op een laag vuur om de olie op te warmen.
Sla de eieren stuk en voeg ze toe.
Goed mengen met een scheutje olijfolie.
Als het mengsel redelijk homogeen is schep je er een flinke opscheplepel boekweitmeel door.
Zet het vuur middelhoog en verdeel met een eetlepel 4 bergjes mengsel uit de kom in je pan.
Stel je kookwekker in op 5 minuten en strijk de bergjes zo plat als de hoogte van de appelpartjes.
Na 5 minuten – af en toe van de panbodem losschudden – keer je de pannenkoekjes om en voeg je een in 4 stukken gesneden banaan toe.
Keer de banaan als ze goed is en zet na 5 minuten het vuur uit.
In de laatste minuut doe ik een handje blauwe besjes in de pan. Schep ze er wel snel uit want de besjes smaken bitter als ze te gaar zijn.

Serveren 

1 pannenkoekje per persoon, laagje tahin, jam of ahornsiroop erover, blauwe besje er bovenop en smullen maar. Ik heb ‘s ochtends aan 2 pannenkoekjes genoeg. Koud eten kan ook prima. Het klopt dat de pannenkoekjes wat lossig van structuur zijn en door de grootte van de appelpartjes makkelijk uit elkaar kunnen vallen. Experimenteer met de verhoudingen maar hou de juiste werkvolgorde aan. Is je mengsel te dik? Voeg dan een scheutje melk bij en roer totdat de dikte goed is.

Variatie: voeg een handje krenten bij, gebruik cacao i.p.v. kaneel et cetera.

2. Lunch: kaaspannenkoek (bereidingstijd 12 minuten)

Welke ingrediënten heb je nodig?

– opscheplepel granola (of zadenmix)
– 50 gram hüttenkäse
– olijfolie (kokosolie werkt minder goed)
– 2 eieren
– opscheplepel boekweitmeel
– geraspte kaas
– kruiden naar keuze

Pak je kom

We mengen eerst alles voordat het als mengsel in de koekenpan gaat.
Meng de granola met een kwart bakje hüttenkäse / cottage cheese.
Zet je pan met olijfolie alvast op een laag vuur.
Sla de eieren stuk en voeg ze toe, samen met een beetje olijfolie.
Als het mengsel redelijk homogeen is schep je er een flinke opscheplepel boekweitmeel door. Ik doe er ook een theelepel kurkuma, citroengras en chilipoeder door.
Je kunt naar smaak geraspte kaas toevoegen of weglaten.
Goed roeren.
Zet het vuur middelhoog en stel je kookwekker in op 5 minuten.
Giet het mengsel in je pan en verdeel het voorzichtig over de bodem.
Na 5 minuten – en af en toe van de panbodem losschudden – ‘snij’ je met de bakspaan de plak in 4 stukken en keer je ze een voor een om.
Zet na 5 minuten het vuur uit, haal de pannenkoekpunten uit de pan en laat ze even afkoelen.

Serveren

2 punten per persoon en beleg bijvoorbeeld met kaas of vleesbeleg. Ik maak er zelf graag een sandwich van. Smakelijk en makkelijk mee te nemen!

3. Warme maaltijd: hartige pannenkoek (bereidingstijd 20 minuten)

Welke ingrediënten heb je nodig?

– 2 opscheplepels spekjes
– 1 ui
– peper en zout
– kurkuma
– ketjap
– sambal
– 50 gram hüttenkäse
– olijfolie
– 2 eieren
– kwart courgette
– paprika
– opscheplepel boekweitmeel

Snij de ui in kleine stukjes en fruit deze samen met de spekjes op een laag vuur.

Pak je kom

We maken eerst een mengsel voordat het in de koekenpan gaat.
Meng de ketjap met peper, zout en een theelepel kurkuma.
Ik gebruik een theelepeltje sambal of gedroogde chilies voor extra pit.
Snij de courgette en de paprika in kleine stukjes.
Voeg de groente en een kwart bakje hüttenkäse / cottage cheese toe aan je mengseltje.
Sla de eieren stuk en voeg ze toe.
Goed mengen. Olijfolie kan erbij maar dit hoeft niet: de spekjes zijn vet genoeg.
Als het mengsel redelijk homogeen is doe je er een flinke opscheplepel boekweitmeel door.
Goed mengen.
Je kunt naar smaak geraspte kaas (of Parmezaan) toevoegen.
Zet het vuur middelhoog en stel je kookwekker in op 5 minuten.
Met je spaan schuif je de ui en de spekjes van de rand van de pan en je giet het mengsel erop.
Verdeel dit voorzichtig vanuit het midden van de pan en strijk naar de randen.
Na 5 minuten – en af en toe van de panbodem losschudden – ‘snij’ je met de bakspaan de plak in 4 stukken en keer je ze een voor een om. Dit is lastig vanwege de lossige struktuur.
Zet na 5 minuten het vuur uit, haal de pannenkoekpunten uit de pan en laat ze even afkoelen.

Serveren

Een hele pizza / pannenkoek per persoon: because they’re worth it!

Variatie

I.p.v. spekjes kun je ook gesneden blokjes salami gebruiken.

Je zult zien dat het niet meevalt om de ingrediënten in een keer op elkaar af te stemmen. Hou er rekening mee dat de ui en de spekjes zeker 15 minuten in de pan bakken. Zorg dus dat ze niet aanbakken.
Met kruiden en verschillende groenten kun je lekker variëren en telkens een ander gerecht maken. Wat is jouw favoriet? Deel je recept en ik plaats ‘m in deze blog. Enjoy!