Whisky

December 2021 – Whisky (Schots) en Whiskey (Iers) drinken, is een kostbare liefhebberij. Anders dan wat flesjes Belgisch bier betaal je voor een kwalitatieve fles Single Malt al snel 35 euro of meer. Een goede reden om eens bij te houden en vast te leggen wat goed en wat minder goed bevalt. Wellicht een nuttige richtlijn voor liefhebbers. Enjoy!

Ruim veertig jaar geleden

Mijn eerste kennismaking met sterke drank zal ergens midden jaren 80 zijn geweest. Mijn beide ooms waren (zijn) liefhebbers en bijzonder trots op hun dranktafel. Vaderlief hield het bij bier en jonge jenever. Als mijn saldo het toestaat, koop ik graag een goede cognac of Schotse Whisky. Iers kan ook, en zelfs bourbon laat ik niet staan. Een bloemlezing met highlights.

> Aberlour A’bunadh Original Cask Strength, batch #66

In de zomer van 2021 help ik een kennis met de verkoop van een erfstuk, zeer bijzondere baritonsaxofoon. Als tegenprestatie ontvang ik met grote dankbaarheid een stevige fles bijzondere whisky die ik nog niet kende.

Stevig is deze bijzondere Speyside Single Malt zondermeer. De 0.70 liter Aberlour A’bunadh Original Cask Strength is een duurzame en bijzonder smaakvolle investering. Let wel even op als je op zoek gaat: ik dronk batch nummer ‘066’ (59,2%). Deze fles is voor 65,25 euro plus 16,95 verzendkosten de jouwe als je via Aberlour koopt. Andere batches smaken anders. Ik zou zeggen: very tempting.

Een van de lekkerste whisky’s die ik dronk. Aanrader!
– Diep en stevig sherry karakter
– Moddervet vanille met een tik kruidnagel
– Peperige honing en gember in de afdronk met hints die naar tabak verwijzen

Dat iedereen net even anders proeft, lees je op Whiskybase.

> Glenmorangie 14 Years Quinta Ruban Port Cask

Een heel ander verhaal is de fles Glenmorangie 14 Years Quinta Ruban Port Cask (46%/0,70 liter). Minder sterk en daarom voor mij niet direct een logische keuze, want ik hou van mokerslagen in de keel.

De whisky heeft een complex aroma van donkere muntchocolade gecombineerd met mandarijn en ietsje verder weg zelfs sinaasappelen. Als je goed ruikt voordat je een slok neemt, herken je walnoot en peper. Echt heel dik liggen de smaken er niet bovenop dus deze fles lijkt mij meer voor de fijnproever dan voor de ‘van-dik-hout types’ zoals ik. Er komt zelfs af en toe iets van Caol voorbij. Heel in de verte natuurlijk…

NB. De smaak wordt dieper naarmate de fles langer open is. Ik zou na het eerste glas een weekje wachten voordat je opnieuw inschenkt.

Ik haal bij deze Glenmorangie heel wat naar boven via neus en mond, maar hou toch meer van een ruige mep die minutenlang in de slokdarm na-ebt. Dat lukt deze 14-jarige niet. Geen klachten: dit is absoluut genieten en eveneens geen slechte aanschaf. Marktprijzen variëren nogal, van 50 tot 80 euro. Voor mij dus geen herhalingsaankoop.

Lees de diverse oordelen op Whiskybase.

Next!