Ochtendwandeling door Amsterdam (2)

Maandagochtend 15 maart 2021 loop ik via de Weesperzijde, langs de Amstel, van Station Amsterdam Amstel naar de Weesperstraat. Een week later neem ik mijn camera mee. Klik op een foto om te vergroten.

Wat vooraf ging: deel 1

Foto 011, 012, 013 en 014

Niet alleen fietsen krijgen in deze wijk een plek buiten op straat. Er is meer. Op de hoek met de Overamstelstraat, na Café Hesp naar rechts, markeren zwarte plantenbakken de locatie van kliko’s die in deze tijd buurt- en ondernemersafval bevatten. Die extra dump-ruimte is hard nodig want de ondergrondse containers zijn ook in deze straat overvol. Verder: veel borden met dwingende boodschappen en bitter weinig parkeerplek voor auto en fiets.

Iets verder, ter hoogte van Weesperzijde 115, kijk ik naar een destijds bewonderd appartementencomplex. Hier zag ik mezelf wel wonen. Kijk die gezellige balkonnetjes eens. Heerlijk op het westen, met uitzicht op de rivier. Aan de Streetview op Google te zien, staan de fietsen er al een tijdje.

Richting centrum, de huisnummers lopen af, is de kade verrijkt met sfeervolle woonarken. De brede promenade maakt overigens al na zo’n 100 meter na de Berlagebrug plaats voor een smal pad en een flinke groenstrook. Aan de overzijde van de Amstel is de Amsteldijk en rand van De Pijp zichtbaar.

Nummer 100 en 101 en ik ben een kwartiertje onderweg. Er vallen me twee dingen op: ik zie opvallend weinig verkiezingsposters voor de ramen, en best veel bordjes van vastgoedondernemers en bouwbedrijven. Gordijnen of bouwplastic onttrekken de gebeurtenissen op de begane vloeren van mijn nieuwsgierige blik. Ach, kijk eens wat een leuke zitplek de bewoner hier creëerde…

Foto 015, 016 en 017

Rechtsaf na de Weesperzijde 99, begint de Graaf Florisstraat. De vuilcontainer op de hoek heeft geen kunstgrasmat. Ik hoop dat het vuilnisophaaldag is, want de buurt stalt vandaag vuil dat niet (meer) in de container past op straat.

De volgende zijstraat is de Gijsbrecht van Aemstelstraat. Het brede trottoir biedt plek aan een container en een bestelbus. Ook hier werkzaamheden. Fietsers stallen hun ros in een rek, naast een Tesla die voor de deur kan opladen.

Aan de Weesperzijde 76 (links van bezorgrestaurant Wok020) bevindt zich de Al-Kabir Moskee, opgericht in 1972 en “sinds 1982 op deze locatie, een voormalig garage die volledig is gesaneerd en geschikt gemaakt tot een volwaardige gebedsruimte waar honderden mensen wekelijks gebruik van maken”, aldus de website.

Foto 018, 019 en 020