Ochtendwandeling door Amsterdam (02)

Maandagochtend 15 maart 2021 loop ik van Station Amsterdam Amstel, via de Weesperzijde langs de Amstel, naar de Weesperstraat. Een week later neem ik mijn camera mee. Klik op een foto om te vergroten.

Wat vooraf ging: deel 1

Foto’s 011, 012, 013 en 014

Niet alleen rijwielen krijgen in deze wijk een plek buiten op straat. Er is op straat meer aan de hand. Op de hoek met de Overamstelstraat, na Café Hesp naar rechts, markeren zwarte plantenbakken de locatie van kliko’s die in deze tijd buurt- en ondernemersafval bevatten. De extra dump-ruimte is hard nodig want de ondergrondse containers zijn ook in deze straat overvol. Verder: veel borden met dwingende boodschappen en bitter weinig parkeerplek voor auto en fiets. Ik loop verder.

Iets verder, ter hoogte van Weesperzijde 115, kijk ik naar een destijds bewonderd appartementencomplex. Hier zag ik mezelf wel wonen, bijvoorbeeld als mijn appartement in Zuid mij niet meer zou bevallen. Kijk die gezellige balkonnetjes eens. Heerlijk op het westen, met uitzicht op de rivier. Aan de Streetview op Google te zien, staan de fietsen er al een tijdje.

Richting centrum, de huisnummers lopen af, is de kade verrijkt met sfeervolle woonarken. De brede promenade maakt overigens al na zo’n 100 meter na de Berlagebrug plaats voor een smal pad en een flinke groenstrook, bijzonder geschikt om honden uit te laten. Aan de overzijde van de Amstel zijn de Amsteldijk en rand van De Pijp zichtbaar.

Nummer 100 en 101 en ik ben een kwartiertje onderweg. Er vallen me twee dingen op: ik zie in deze verkiezingstijd opvallend weinig verkiezingsposters voor de ramen, en best veel bordjes van vastgoedondernemers en bouwbedrijven. Gordijnen of bouwplastic onttrekken de gebeurtenissen op de begane vloeren van mijn nieuwsgierige blik. Ach, kijk eens wat een leuke zitplek de bewoner hier voor hun pui creëerde…

Foto’s 015, 016 en 017

Rechtsaf na de Weesperzijde 99 begint de Graaf Florisstraat. De vuilcontainer op de hoek heeft geen kunstgrasmat. Ik hoop dat het vuilnisophaaldag is, want de buurt stalt vandaag vuil dat niet (meer) in de container past op straat.

De volgende zijstraat is de Gijsbrecht van Aemstelstraat. Het brede trottoir biedt plek aan een container en een bestelbus. Ook hier werkzaamheden. Fietsers stallen hun ros in een rek, naast een Tesla die voor de deur kan opladen.

Aan de Weesperzijde 76 (links van bezorgrestaurant Wok020) bevindt zich de Al-Kabir Moskee, opgericht in 1972 en ‘sinds 1982 op deze locatie, een voormalig garage die volledig is gesaneerd en geschikt gemaakt tot een volwaardige gebedsruimte waar honderden mensen wekelijks gebruik van maken’, aldus de website.

Foto’s 018, 019 en 020

Ik ben bijna bij de Nieuwe Amstelbrug, gebouwd tussen 1901 en 1903, en loop langs de 4ᵉ Montessori Openbare Basisschool (OMBS) De Pinksterbloem, aan de Weesperzijde 57. Ook hier een kakofonie van bordjes en mededelingen. Ouders en leerlingen houden zich netjes aan de aanwijzingen en parkeren hun fiets buiten het uitloopkader. Kijk die pijlen eens.

Aan de overzijde van de school, tegen de kade van de Amstel, bevindt zich Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging ‘De Hoop’, gevolgd door een hindernisbaan-achtig parkje. Alsof ik hier zou willen barbecueën…

De Eerste Oosterparkstraat, mijn god was is dit? Een poster trekt mijn aandacht. Ook hier best fraaie fietsen. Dat was in mijn tijd wel anders…

Al die indrukken en ik moet nog minstens een kwartier verder. Wat een avontuur! Lees in deel 3 verder.